miercuri, 26 februarie 2014

                     Activitatea interactivă  

              ,,OMUL SFINŢEŞTE LOCUL”,





    Pe fonul priveliştilor colorate din jur, a aromelor fructate ale toamnei s-a desfăşurat şi activitatea interactivă  ,,OMUL SFIŢEŞTE LOCUL”,desfăşurată în incinta  CENTRULUI  COMUNITAR BALATINA cu ocazia sărbătorilor din luna octombrie, organizator  fiind Primăria comunei BALATINA.
   Cu certitudine se poate afirma că una din trăsăturile  fundamentale ale dezvoltării umane a fost şi este capacitatea de acţiona în comun,de aîmpărtăşi cunoştiţele  şi  experienţele cu cei din jur şi concomitent de a participa activ  la viaţa comunitară.Anume capacitatea de cooperare  determină    dezvoltarea cultulară ,social şi economic a unei comunităţi.
 Obictivul stabilit pentru activitatea dată a fost următorul :Promovarea valorilor grneral umane în vederea educării unui cetăţean active şi responsabil .Aprecierea personalitătii după valori,stabilirea unui parteneriat viabil între generaţii.
 Invitaţi la această activitate au fost persoanele care sunt salutate cu respect ,oameni care nu mai au nevoie sa iasa la rampa, sa se afirme în miez de noapte ,personae a caror părere este căutata si preţuită, a căror prezenţă     este mereu un semn de bun augur,iar alături de ei setoşi de a cunoaşte -tînara generaţie. Agenda activităţii a fost una bogată:1)dezbateri pe tema,, Omul  sfinţeşte locul”,2)Povestiri de success,3)Copacul valorilor,4)Brainstorming Care sunt paşii spre success….ect.
  Tînara generaţie a fost foarte receptive cînd s-a discutat despre povestirile de success a pesoanelor de onoare invitate acestea fiind D-na Gonţa Nina (Şefa centrului de sănătate Balatina)
D-nul Dîrzu Nistor (fost Preşedinte a Asociaţiei Cooperatiste Agricole La Fontan) şi D-na Pînzari Zinaida(Brigadier agricol)
 D-na Gonţa Nina este genul pentru care zicerea „omul sfinţeşte locul” pare special formulată,  este femeie, mamă şi dascăl totodată pentru cei doi nepoţei a ei. Munca uriaşă  în folosul comunităţii şi cea de voluntariat îi conturează şi mai sugestiv portretul acestei femei extraordinare, care a ales să-şi trăiască viaţa în sat fiind în prezent şefa centrului de sănătate Balatina, cu toate că în nenumărate ori a avut posibilitatea să plece în favoarea unor oportunităţi mai bune dar nu a plecat făcînd un gest frumos care, cu siguranţă, a adus bucurie celor care au beneficiat de ajutorul ei.De la dumneaei am aflat că succesul ei se datoreză  dragostei faţă de ceea ce face  precum şi  dorinţă de ai trata şi  învăţa  pe oameni despre cum putem lucra împreună pentru o societate mai prosperă din toate punctele de vedere.
 Este o vorba veche, din batrani, care spune ca Omul sfinteste locul. Omul harnic, Omul muncitor, Omul gospodar, OM, cu majuscule. Asa il putem caracteriza pe D-nului  Dîrzu Nistor (fost Preşedinte a Asociaţiei Cooperatiste Agricole La Fontan)  cel care impreuna cu sotia sa,  Dîrzu Zinaida au sigurat  îmbunătăţit viaţa ţăranului din s. Balatina,i s -au adus omagii şi  mulţumiri, care prin aportul său  a făcut munca plugarului să fie apreciată la justa valoare .Chiar şi în momentele cele mai grele din agricultura nu a lasat mîinele jos ci a căutat soluţii ajungînd mai apoi să-şi culegă laurii luînd numeroase premii din domeniul agriculturii.Întrebat care au fost paşii spre success ,,nu a fost uşor dar prin munca de zi cu zi,cu multă răbdare şi credinţă rezultatele s-au făcut vizibile.
 Cu o povestire de success a venit şi D-na Pînzari Z. care la fel s-a dedicate agriculturii.
 Aceste personae au fost înscrise în ,,Cartea de onare a satului Balatina”
  Uitaţi-vă  la oamenii care prin munca lor au adus echilibru,fericire în vieţile celor dragi.Amintiţi-vă de oamenii de success care prin invenţiile lor ne-au făcut viaţa mai uşoară.
 Noi  tînara generaţie am avut ce învăţa de la această activitate ,,Să lăsăm doar lucruri frumoase în urma noastră, nu umbre că ele se pierd odată cu lăsarea întunericului, mulţumim Comitetului organzatoric- Primăria satului Balatina.

                                                                  ESEU
     ,,Portretul profisional al  Pedagogului”  


   Nu  cred că aşi greşi cînd aşi spune: “Pedagogul este ceea ce nu se uită, pentru că al său chip este întipărit în alcătuirea fiinţei tale,pedagogul este bucuria pentru vremea bună şi teama de vremea rea, este ceea ce te cheamă în clasă după ceasurile petrecute acasă, este ceea ce te leagă mai departe de viaţă...”.
După DEX pedagogul este difinit ca,, Persoană cu pregătire specială, care se ocupă, teoretic și practic, cu munca didactică și educativă; educator.  Persoană cu o pregătire specială într-un anumit domeniu de activitate şi care predă o materie de învăţământ; persoană care îndrumă, educă pe cineva.”[1]
În concepţia mea, pedagogul este responsabilul pentru procesul educativ, acesta fiind extrem de complex, atât sub aspectul organizării, dar mai ales sub acela al fundamentării ştiinţifice a raporturilor instituite între principalii factori implicaţi în acest proces.
Pedagogul este responsabil de modelarea personalităţii umane, de ceea ce filosoful Constantin Noica numea „devenirea întru fiinţă a omului”.
De la pedagogii satelor pe seama cărora Spiru Haret crea un sistem de învăţământ fără egal, la pedagogii neamului, până la marele pedagog al omenirii, răstignit pe cruce în zilele lui Ponţiu Pilat, pedagogii străbat istoria popoarelor civilizate ca un fluid cald de pace şi înţelepciune.
În învăţământ, nu oricine poate îndeplini cerinţele complexului act educativ. În persoana sa, pedagogul trebuie să însumeze calităţi subtile de psiholog, , didactician şi metodist.
 În opinia mea, pedagogul ideal ar trebui să îndeplinească o serie de calităţi. . În primul rând, pentru a putea merge în faţa unei clase de elevi, consider necesară o pregătire de specialitate înalt calitativă.
 A doua condiţie necesară este înclinaţia spre această meserie, deoarece nici un lucru nu va fi bine realizat dacă nu se face şi din plăcere.
Răbdarea este după părerea mea o condiţie esenţială a unui pedagog, deoarece consider că nu toţi elevii sunt genii şi pricep din prima.
Competenţa comunicativă ar fi o altă trăsătură importantă a pedagogului ideal. Ce folos să aibă un solid bagaj de cunoştinţe, dacă nu este capabil să se exprime clar sau să-şi expună opiniile şi gândurile. Comunicarea didactică îl are fără îndoială ca protagonist principal, regizor, strateg, pedagogul care, dincolo de o pregătire de specialitate înalt calitativă trebuie să posede  competenţă de comunicare.
Profesorul trebuie să fie creativ, să nu fie obedient, până la pierderea identităţii sale profesionale, faţă de modalităţile didactice căzute în desuetudine, faţă de şabloane, chiar dacă, uneori acestea sunt suprasolicitate oficial.
Trebuie să fie ingenios, pentru că în general vorbind, profesorul este factorul determinant al succesului unei lecţii, şi nu structura în sine a acesteia , fie ea tradiţională, fie modernă.
Profesorul trebuie să fie un ghid, care îndrumă eforturile receptive ale elevilor, un ghid competent, inteligent, imaginativ, sensibil, cu elevat gust estetic şi amabil, pentru ca prin întregul său comportament, să introducă în lecţie dimensiunea estetică, să sensibilizeze elevii şi astfel să creeze condiţiile necesare realizării comportamentelor unei educaţii implicite, singura validă sub aspect psiho-pedagogic şi didactic.
Orizontul lui cultural-artistic trebuie să fie întins şi să-i permită a stabili, spontan, referiri la artele conexe, ale căror limbaje trebuie să-i fie accesibile. Nu îmi pot imagina un pedagog opac faţă de universurile sensibile ale operelor, rece şi distant în relaţiile cu elevii sau, mai rău, posomorât, refractar comunicării libere şi deschise cu discipolii săi.
Pedagogii sunt adevăraţii creatori de bogăţie, pentru că fundamentele culturale şi morale ale omului activ şi util societăţii, ei sunt cei care le sădesc. Pedagogul nu se deosebeşte prea mult de cei doi apostoli ai creştinătăţii, Petru şi Pavel, este şi el un propovăduitor modest, cu inimă mare, cu răbdare desăvârşită, bunăvoinţă şi înţelepciune să dea şi la alţii. Adeseori cu grijile casei în spinare deschide poarta şcolii şi acolo le lasă, în clasă intră cu zâmbetul pe buze şi căldură radiantă. Ochii vioi ai discipolilor îl urmăresc atent, îl analizează, încuviinţează prin faptă ce li se cere şi nu ies din cuvântul său,
Esenţa menirii  pedagogului  rămâne, întru adevăr, iubirea şi înţelepciunea, ceea ce reiese şi din următoarele însemnări: “Munca pedagogului  e fără asemănare. Tehnica şi arta educaţiei, pe care  le stăpâneşte şi trebuie să le aplice, sunt dintre cele mai nobile şi mai complexe, pentru că el modelează personalitatea vie a oamenilor chemaţi să clădească, să construiască, să sculpteze, să picteze, să cânte, într-un cuvânt: să făurească o lume dreaptă şi mult mai frumoasă. El, pedagogul, are datoria de a selecţiona şi transmite de la o generaţie la alta cărţile de mare valoare, care cuprind testamentul gândirii, simţirii şi voinţei de bine a celor mai de seamă fii ai ţării şi ai lumii. Tot el are datoria de a veghea la păstrarea nealterată a limbii literare a neamului românesc...”. Aceste două virtuţi creştine sunt insuflate şi întipărite pentru veşnicie în micile suflete de copii şi recunoştinţa pentru cei care te formează şi te instruiesc în viaţă niciodată nu va fi suficientă.                                                       ÎN FINE PEDAGOGULE  ,EŞTI REGE NEÎNCORONAT AL EDUCAŢIEI!!!




                        Propunător:Vişchiu Olga,învăţătoare L T Balatina
   

                   

     Tehnologiile informaţionale – alternativa instruirii tradiţionale în învăţămîntul primar

“Orice metodă pedagogică rezultă din întîlnirea mai  multor factori şi, din acest punct de vedere, educaţia va ramîne mereu o arta: arta de a adopta la o situaţie precisă indicaţiile generale date de cărţile metodice.” 

                                .                                                                                    (Gaston   Mialaret)  
Intercalarea metodelor tradiţionale cu instruirea asistată de calculator

          Trăim într-un secol în care  progresul tehnologic a devenit esenţial pentru evoluţia omenirii. În situaţia în care comunicarea interumană este marcată, tot mai mult, de inovaţiile IT, este normal ca şi procesul instructiv-educativ să conţină elemente ale tehnologiilor informaţionale. Aşa se explică faptul că multe instituţii de învăţămînt, preiau practica occidentală, de a intercala metodele tradiţionale de transmitere a informaţiei cu cele ce ţin de “instruirea asistată de calculator” (IAC).
            În experienţa mea didactică am reuşit să aplic eficient programele computerizate la predarea mai multor discipline în ciclul primar. Printre acestea se numără educaţia plastică, educaţia muzicală şi limba română.

Progrmul Power Point - suport eficient în procesul de predare

            În contunuare, voi prezenta exemplul unei lecţii de educaţie muzicală, la clasa a IV -a,  în cadrul căreia procesul de predare şi transmitere a noilor informaţii a fost efectuat cu ajutorul programului computerizat Power Point.
            Subiectul lecţiei: “Melodii instrumentale de cîntece şi jocuri populare. Interpreţi instrumentişti recunoscuti de muzica populară.”
            Cu ajutorul prezentării  Power Point, proiectată pe ecranul mare, am explicat elevilor diferenţa dintre instrumente de suflat din lemn, instumente de suflat din alamă, instrumentele cu coarde şi arcuş,  insrumente de percuţie şi instrumente cu clape.
            Pentru ca elevii să înţeleagă mai bine specificul fiecărui instrument, fiecare imagine a fost însoţită şi de un efect sonor. Astfel, cu doar un simplu “clik” pe imaginea fiecărui instrument, elevii puteau asculta ce sunete emite vioara, pianul, fluierul, harpa si alte instrumente mai mult sau mai puţin cunoscute de copii. În cazul în care şcoala dispune de o sală dotată cu sufieciente calculatoare pentru toată clasa atunci elevii pot lucra individual cu prezentarea în programul Power Point. În acest caz informaţia este transmisă prin metoda descoperirii, iar probabilitatea de memorizarea este mai mare.

Sunet şi imagine – la un singur “clik”
            Această metodă este eficientă şi de mare ajutor, în special pentru învăţătorii din şcolile de la sate, întrucît elevii din localităţile rurale au puţine posibilităţi de a vedea instrumente precum sunt harpa, contrabasul, organul, etc.
            Astfel, percepţia instrumentelor muzicale devine mult mai clară, întrucît elevul are posibilitatea să vadă instrumentul şi să audă, concomitent, sunetele emise de către acesta. 
Ulterior, în urma evaluării, am constat că elevii puteau destinge mai bine instrumentele, doar după sunet, întrucît efectul sonor li se asocia cu imaginea instrumentului muzical prezentat.
Prin aceiaşi metodă am familiarizat elevii cu instrumentişti renumiţi de muzică populară, cum ar fi Oleg Antoci ,Corneliu Bodgros,Valeriu Caşcaval,  Vasile Iovu etc. Şi aici, portretele lor, au fost însoţite de fragmente din melodiile interpretate de fiecare artist.


Lectura, în imagini

            De asemenea, am reuşit să utilizez programul Power Point la lecţiile de limba română, în special, la orele dedicate lecturii. De exemplu, în timp ce  învăţătorul sau un elev prezintă textul poeziei “Ţara mea”, de Grigore Vieru, pe ecran apare cîte două versuri însoţite de imagini  sugestive. Astfel, versurile “Sunt multe ţări pe lume,// Ce-ncîntă şi te-atrag”, apar pe fonul hărţii lumii, în care fiecare ţară este marcată cu o culoare distinctă. Iar următoarele două versuri “Dar plaiul meu anume// Îmi este cel mai drag.” apar pe fundalul hărţii Republicii Moldova. Următoarele versuri sunt însoţite de imaginea unei pîini, învelite în prosop, ce este aşternut lîngă un izvor, etc.
Astfel, textul este, simultan, audiat, citit şi explicat în imagini, ceea ce dezvoltă atît memoria auditivă, memoria vizuală, dar şi imaginaţia elevilor.
De asemenea, programele IT pot fi folosite ca mijloc didactic la orice etapă a lecţiei, inclusiv şi la autoevaluare. De exemplu, cu ajutorul programului Power Point sunt prezentate răspunsurile la întrebările unui test şi baremul de apreciere. Astfel, elevii pot să-şi aprecieze rapid nivelul de însuşire a informaţiei şi să conştientize ce  mai au de învăţat.

“Instruire colorată

            Dezvoltarea intelectuală a elevilor presupune o instruire eficientă şi nu în ultimul rînd motivaţia discipolilor de a-şi menţine atenţia la subiectul prezentat. În acest caz, utilizarea programului Power Point, ca mijloc didactic, poate constitui “elementul surpriză” al demersului instructiv şi face lecţia să devină mai captivantă şi mai colorată, la propriu.
De notat, că instruirea asistată de calculator poate fi de mare ajutor, în special, atunci cînd este necesar de a fi transmis un volum mare de informaţii, care cu ajutorul programelor IT poate fi expusă şi sistematizată conform unor principii relevante.

Avantajele prevalează

            Aplicaţia Power Point, ca orice  mijloc didactic, are avantaje si dezavantaje. Acestea trebuie  cunoscute  de pedagog, pentru a putea valorifica sau evita anumite efecte.
Oricum, metoda “instruirii asistate de calculator” depinde de condiţia pedagogică asumată la nivelul programelor elaborate  pentru conştientizarea valorii interactive a informaţiei alese,             sistematizarea rapidă a unui volum mare de informaţii, precum şi difuzarea eficientă, de către învăţător, a unor informaţii esenţiale către  un număr cît mai mare de elevi.
            Studiile de specialitate au demonstrat că dezavantajele instruirii computerizate( anxietatea, reducerea comunicării interpersonale) sunt mult mai puţine decît avantajele pe care le-am expus mai mai sus. Anume aceste concluzii au determinat autorităţile din unele ţări, printre care şi Federaţia Rusă, implementeze şi în învăţămîntul preşcolar proiecte de instruire computerizată, cu ajutorul tabletelor electronice. Deşi în majoritatea şcolilor din ţara noastră posibilităţile tehnice sunt mai limitate, aplicarea softurilor educaţionale nu este imposibilă.

Olga Vişchiu
învăţătoare
grad didactic II
Liceul Teoretic Balatina, raionul Glodeni

                                  FOTO







 LA CONCURSUL RAIONAL ,,Învăţători talentaţi"















Participareaca formator în comunitate la trainingul ,,PREVENIREA HIV/SIDA"
,,Ajutorul părinţilor în comunicarea cu copii în domeniul prevenirii HIV/SIDA"












OMUL MINUNEA MINUNILOR

OMUL MINUNEA MINUNILOR

                                    

                                       
               

                             

           
                               Miracolul corpului uman
n         Inima omului bate de aproximativ 100 000 ori pe zi.I24 ore,ea pompează 7000 litri sange.Daca vasele de sanguine din corpul uman ar fi puse cap la cap,lungimea lor ar fi de aproximativ 100 000km.
Rolul inimii este de a pompa sîngele în întregul  corp al omului.Sîngele este acela care transporta oxigenul,substanţele provenite din digestia alimentelor,substantele toxice care vor fi eliminate din corp.In cursul vieţii inima nu se opreşte niciodata.Această pompă se “odihneşte”in timpul nopţii,reducandu-şi foarte puţin numărul batăilor.


   

cum bate inima de elefant, soarice , adult si copil - Yotube



  Ce este casa parinteasca ?!
Ea poate fi totul.
E locul in care ai cunoscut prima data lumea, locul in care ai facut primii pasi si ai rostit primele cuvinte, in care ai ras din toata inima si in care lacrimile ti-au fost sterse, inainte de a se usca pe obraji.
Casa parintesca e locul in care ai simtit cum iti raman hainele mici, e locul in care oamenii te cunosc intotdeauna dupa numele mic.
E locul in care am invatat sa facem primele lucruri , e locul in care am invatat sa deosebim binele de rau , locul in care am fost hraniti si ingrijiti, in care am cunoscut dragostea si binecuvantarea parinteasca, caldura si prietenia, linistea si siguranta de care fiecare copil are nevoie sa creasca si sa se dezvolte.
E locul in care a inceput istoria fiecaruia dintre noi. E inceputul si ... intotdeauna inceput inseamna speranta , inseamna sansa , inseamna posibilitati, inseamna rasadnita - locul in care orice samanta creste
E locul din care am plecat in lume in cautarea unui vis.
Si fiecare dintre noi a trebuit sa plecam din Casa Parinteasca cand ne-a venit timpul. Asa, ca albinutele din stup; cand vibratia interioara e prea mare unele se elibereaza si pleaca, sa gaseasca alt loc unde sa-si continue creatia.
Ea e echilibrul de care ai nevoie la pornirea in viata , e intelepciune, e reperul la care faci referinta atunci cand scoala si munca si noile prietenii iti deschid alte orizonturi ale cunoasterii

 

luni, 10 februarie 2014

Scena vieţii

Sub reflectoarele soarele şi luna
Se perindă umbrele una cîte una
Spectatorul ? Tu eşti 
Cu ochiul critic care ,
Asişti la depănarea propriei poveşti,
Eroul?Nu te recunoşti?
Joci propria ta viaţă
Destinul tău îţi joci
Ai soarta ta în faţă 
Şi plîngi ,şi rîzi,aplauzi,te saufoci
Începi să critici maai apoi 
Ca gfost un strop de soare 
Şi-au fost prea multe ploi
Decorul,însorit sau în furtună
Sub razele de soare sau de luna
Se schimbă în scurtele antracte
După naştere şi-nainte de moarte
  Piesa vieţii tale se vede e-n trei acte,
  Acum poţi să-ţi judici propriile fapte 
  Sau,crezi că nu-i de competenţa ta?
  Tu simple spectator.
  Că eşti în gara vieţii grăbitul trecător?
 O,nu,cu ochii clar deschşi, 
  Priveşte-ţi acum viaţa,
  Arbore nemernic!
  Şi după tine nu lăsa doar umbre,
  Acestea pier după-ntuneric,
   Dar tu lasă urme.
  Să fie lungă piesa ,să-ţi joci mai bine rolul,
  Tu ,asta vrei,îmi are rău,dar ce păcat,
   Se-ncepe actul trei,
  Se lasă şi amurgul,pe scena de nisip
 Încărunţit de doruri şi-mbătrînit la chip,
Eroul priveşte înserarea,s-a plictisit de toate
Nici tu n-o mai faci pe suflorul
 Ţi-e somn,de-acum ,e noapte
În vatra sorţii,focul încet de tot mai arde
E linişte...E noapte...
Şi brusc cortina cade.